Berlin

Reiselivsindustrien spiller en viktig rolle i den Tyske økonomien. Som kultur-destinasjon for Europeere er Tyskland ranket som nummer en.  Som natur-aktivtetetsferie destinasjon er Tyskland ranket som nummer tre. Dette er to sentrale temaer i reiselivsstratgien til Germany Travel.

I 2014 var det det mer enn 75 millioner internasjonale gjestedøgn i Tyskland. I Norge er tallet nær 9 millioner. Nær halvparten av gjestene kommer med bil. 33 prosent kommer med fly. Fly øker mest.

22 prosent av innkommende turister skal til en landlig region med mindre enn 10 000 innbyggere. Her har det skjedd en vekst på  35 prosent de sist ti år.

Tyskland er nummer en destinasjon for reisende fra Danmark, Nederland, Polen, Sveits og Tsjekkia i Europa. Samt Kina og de forente arabiske emirater i det oversjøiske markedet.

For nordmenn er det Spania som er på ferietoppen, deretter kommer Sverige, Danmark og England.

For Tyskland så er nordmenn på 18 plass på listen over gjester fra utlandet. Vi bruker i snitt 2 800 pr dag og det er høyt i forhold til andre reisende. 50 prosent av trafikken fra Norge skjer med fly. 33 prosent kommer til Tyskland med båt. Det er Berlin som har flest nordmenn på besøk, etterfulgt av Munchen og Schleswig – Holstein, Kiel området.

Storby og kultur denne gang

Hamburger Banhhof er en av de attraksjoner vi stadig kommer tilbake til. Det er museum for samtidskunst og en del av det Statlige Museum i Berlin . En gang var dette den første endestasjonene i jernbanesystemet i Tyskland på linjen mellom Hamburg og Berlin. Den åpnet i desember 1846.

Her er noen glimt av mine «oppdagelser».

Grosse Dusche, Rainer Fetting, 1981

First time painting, Robert Rauschenberg, 1961

Blant de temporære utstillingene vises «De svarte årene», en samling av bilder fra perioden 1933 -1945. Et utvalg fra Nasjonalgalleriet som ble konfiskert i perioden med Nazi regime. Et av de sentrale bildene er Melankoli av Edvard Munch. Dette bilde ble konfiskert som degenerert i 1937.

Melankoli

Melankoli, Edvard Munch, 1906/07

I 1997 ble bilde kjøpt til privat eie i Oslo med assistanse fra Ernst von Siemens Kunststiftung og Kulturstiftung der Länder.

Flanderen, Otto Dix (1891 - 1969)

Flanderen, Otto Dix, 1891 – 1969

De svarte årene

En av frontfigurene for abstrakt kunst i Tyskland var Ernst Wilhelm Nay.  Han var inspirert av Lofoten, hvor han var to sommere.

DSC03018

Fisker i bølgene, 1937, Ernst Wilhelm Nay, 1902 -1968

 

Fuchse Berlin

Vi heier på Fuchse Berlin, hvor Johan spiller håndball.
DSC03041

Vi besøkte Fuchse town og så kampen laget spilte mot Stralsund. Det ble hjemmeseier.

DSC03059

Tre spisesteder som vil få besøk av oss igjen.

Ferskt og friskt hos Spree Gold

Japansk restaurant i Kreutzberg Cocolo Ramen

Vietnamesisk street food i Rosenthalerstrasse District Mot

Neste tur skal vi besøke Galleri Gerhardsen Gerner og Gallerie Michael Janssen

Kilde: German travel