Solfest på Rjukan

Nå er det Solfest igjen på Rjukan.

En gang for lenge siden, var det Ellen og Ivar Vik, mine foreldre, som var stolte av å ha fått årets solbarn. Min mamma hadde en plan om at min fødsel skulle treffe med solens tilbakekomst etter vinteren. Sola kommer tilbake på fabrikkbrua på Rjukan 12. mars kl. 12. Det er den som blir født nærmest den tiden som blir solbarn. Og i 1966 var det meg.

 

Solens tilbakekomst markeres med en Solfest og den er feiret på Rjukan siden 1925. Det er karnevalsopptog gjennom byen, solfestarrangementet på Torget og en rekke andre arrangementer. Det deles ut en solpris som går til en person eller gruppe som gjennom sitt virke og sin væremåte har vært med å spre sol og glede til det norske folk.

Årest Solfest er lørdag 9. april 2016.  Da er det bergenseren Jan Eggum som kommer til Rjukan for å få sin solpris.

Solen fasinerer meg, – aller vakrest er dette;

Utsnitt av Solen, Edvard Munch, fra Aulaen i Oslo.

Utsnitt av Solen, Edvard Munch, fra Aulaen i Oslo.