Gøteborg

Norges Hus er en møteplass i Gøteborg, der aktiviteter og samarbeidsprosjekter med norsk – svenske relasjoner arrangeres. En gang var også den norske Sjømannskirken her, eid av sjømannskirken i Bergen. Nå er huset fylt med konferanser og eventer, hvor Anette Hillestad organiserer aktivitetene. Hun kommer fra min hjemby  Notodden og har bodd i Gøteborg i mer enn 30 år.

Anette Hillestad, Norges Hus

Anette Hillestad, Norges Hus

Fredag 20. oktober 2017 var det After Work her, en hyggelig ettermiddag med norsk – svenske relasjoner. Nicolai Strøm Olsen og jeg ble invitert til være med og vi dro for å fremme Kunstweekend på Geilo,  KUNSTforum som er lansert internasjonalt og vår samarbeidspartner Galleri Format .

Nicolai Strøm Olsen, KUNSTforum

Nicolai Strøm Olsen, KUNSTforum

Kunsthåndverk er i vinden som aldri før.  Kvaliteten på de norske aktørene er i verdensklasse. Med oss fra Galleri Format hadde vi kunsthåndverk fra fire kunstnere:

Beate Eienen, 1979, er utdannet glassblåser og designer.  Hun blåser de fleste arbeidene  selv. Arbeidene varierer fra bruksobjekter som vinglass og skåler til skulpturelle lysekroner og unika arbeider. Hun er spesielt interessert i form/design og er inspirert av formspråket fra 50-70 tallet. Arbeidene finnes bl.a. i samlingene hos kunstindustrimuseet i Oslo, Bergen og Trondheim og ved den Norske ambassade i Stockholm.

Elisabeth von Krohg, 1947, har i flere tiår vært en ledende skikkelse innenfor norsk keramikk. Hun forbindes med det postmoderne gjennombruddet i design og kunsthåndverk og har i senere tid fått internasjonal oppmerksomhet. Hun er representert i mange offentlige samlinger, som blant annet Nasjonalmuseet for Kunst, design og arkitektur, Oslo, KODE- Kunstmuseene i Bergen, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Trondheim, og Haugar Vestfold Kunstmuseum.

Kari Mølstad, 1977, er en glasskunstner med utdanning fra Den Kongelige Kunstakademi, København, og Orrefors. Hennes arbeider karakteriseres av naturinspirerte former og avanserte prosesser av skjærslipning og blestring. Kari Mølstad er representert i samlingene til Nasjonalmuseet for Kunst, design og arkitektur, Oslo, KODE- Kunstmuseene i Bergen, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Trondheim, Det kongelige slott, Oslo, Utenriksdepartementet, Oslo, og Norges bank.

Gunilla Maria Åkesson, 1963, er en svensk keramiker som i mange år hadde atelier i Bergen. Hun er mest kjent for sine håndbyggede keramiske sylindere. De er ettertraktet av samlere over hele verden for sine estetiske kvaliteter. Åkesson er representert i flere museer, bland annet KODE Bergen, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum og Sørlandets kunstmuseum.

Gøteborg
Gøteborg er Sveriges nest største by med rundt 570 000 innbyggere.Og den femte største i Scandinavia etter Stockholm, København, Helsingfors og Oslo. Byen ligger på vestkysten ved Gøta elvens innløp og utløp og har historisk sett vært en viktig havneby. Bergen og Kristiansand i Norge, Århus i Danmark og Kiel og Rostock i Tyskland er Gøteborg sine vennskapsbyer.

Byen fyller 400 år i 2021 og har startet forberedelsene, Gøteborg 2021. Et av tiltakene er et nytt senter for entreprenørskap, Yesbox som ligger lett tilgjengelig i Gamlebyens Fabrikker.

Norge er Sveriges største eksportmarked og nest største importmarked. Det er økning i Norskeide virksomheter i Gøteborg og antallet svenske virksomheter som velger Norge som sitt første nye marked øker, kilde: Norsk – Svensk handelskammer.

Som turistland er Sverige større enn Norge, men antallet reisende til Norge økte mer en det som er gjennomsnittlig for resten av verden, noe som innebær at Norge for andre år på rad tar andeler av internasjonal turisme.

En tydelig trend viser at det er økende interesse for svensker å feriere i Norge. Det har økt år for år og med 8 prosent  fra 2015 til 2016.  Blant utenlandske turister i Norge er svensker den nest største gruppen etter tyskere.  År 2016 tilbrakte svensker 1 189 888 kommersielle overnattinger i Norge.

I sesongen 2016/17 reiste 200 000 svensker på skiferie til i Norge. Ca 30% kommer fra Gøteborg regionen og Värmland og det store flertallet reiser med bil.

Denne damen kommer fra Paris og har svensk – norsk kjæreste. Med tre skiturer bak seg bestemte hun seg for å gå Vasaloppet. En sesong med trening på ski annen hver helg i Telemark dannet grunnlaget. Vasaloppet på ni mil ble gjennomført.

Norsk konsul i Gøteborg er Jan Andreasson.

På et av møterommene blir du møtt av disse plakatene med Asbjørnsen og Moe. Vil du ha mer kunnskap om disse kan du legge turen om Ringerike Museum nær Hønefoss.

Steder verdt å besøke  i Gøteborg for den kunstinteresserte er  Gøteborg Kunstmuseum  og Kunstindustrimuseet Röhsskaa som åpner igjen 2. juni 2018.

Du reiser prisgunstig med Nettbuss mellom Oslo og Gøteborg.

Norges Hus har også en sovesal med plass til 36 personer som leies ut til grupper.